Следвайте Гласове в Някога научна фантастика, лабораторно отглежданото месо може да

...
Следвайте Гласове в Някога научна фантастика, лабораторно отглежданото месо може да
Коментари Харесай

Лабораторно отглежданото месо се приближава към американските чинии

Следвайте " Гласове " в 
Някога научна фантастика, лабораторно отглежданото месо може да стане действителност в някои заведения за хранене в Съединените щати още тази година, написа " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Ръководителите на компании за култивирано месо са оптимисти, че месото, отгледано в солидни стоманени вани, може да бъде включено в менюто до броени месеци, откакто компания от сектора получи зелена светлина от основен регулатор.
В знак на доверие някои заведения за хранене са назначили готвачи от висок клас като аржентинеца Франсис Малман и испанеца Хосе Андрес, с цел да покажат най-сетне качеството на месото в техните заведения от висок клас.

Лабораторно отглежданото месо се доближава към американските чинии© Reuters

Но с цел да стигне до крайната си дестинация - рафтовете на супермаркетите, култивираното месо се сблъсква с огромни спънки, разясниха петима ръководители на бизнеси от новаторската сфера пред " Ройтерс ".
Компаниите би трябвало да привлекат повече средства, с цел да усилят производството, което ще им разреши да оферират своите " телешки пържоли " и " пилешки гърди " на по-достъпна цена. Същевременно те би трябвало да преодолеят нежеланието на някои консуматори даже да опитат лабораторно отгледано месо. Култивираното месо се извлича от дребна проба от кафези, събрани от добитък, която по-късно се зарежда с хранителни субстанции, отглежда се в големи стоманени съдове, наречени биореактори, и се преработва в нещо, което наподобява и има усет като същинско парче месо.
Само една страна, Сингапур, до момента е одобрила продукта за продажба на дребно. Но Съединените щати са подготвени да последват образеца. Американската организация по храните и медикаментите (FDA) съобщи през ноември, че обработен месен артикул - пилешки гърди, отгледани от основаната в Калифорния " ЪПСАЙД фуудс " (UPSIDE Foods), е безвреден за консумация от индивида.

Лабораторно отглежданото месо се доближава към американските чинии© Reuters
Сега компанията се надява да пусне продукта си в заведенията за хранене още през 2023 година и в магазините за хранителни артикули - до 2028 година, споделиха ръководителите на компанията.
" ЪПСАЙД " към момента би трябвало да бъде инспектиран от Службата за сигурност и ревизия на храните към Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA) и да получи утвърждение от организацията върху своите етикети.
" Безкланица "
В оборудването на " ЪПСАЙД " в Емеривил, Калифорния, облечени в лабораторни престилки служащи се вглеждат в сензорни екрани и следят великански вани с вода, смесена с хранителни субстанции. Месото се добива и обработва в помещение, което основният изпълнителен шеф Ума Валети назовава " безкланица ". Там то се инспектира и тества.
Компанията работи с Американската организация по храните и медикаментите в продължение на четири години, преди да получи зелена светлина от организацията през ноември, сподели Валети. " Това е повратен миг за промишлеността ", добави той.

Лабораторно отглежданото месо се доближава към американските чинии© Reuters
Базираната в Калифорния компания за култивирано месо " ГУД мийт " (GOOD Meat) към този момент има висящо заявление в организацията, за което до момента не е съобщавано. Две други компании, основаната в Нидерландия " Моса мийт " (Mosa Meat) и основаната в Израел " Беливър мийтс " (Believer Meats), обявиха, че водят полемики с ведомството.
Агенцията отхвърли да даде детайлности за висящи заявки за култивирано месо, само че удостовери, че беседва с голям брой компании.
Регулаторното утвърждение е единствено първото затруднение за обезпечаване на достъп до култивирано месо за необятна група консуматори. Най-голямото предизвикателство, пред което са изправени фирмите, е разрастването на зараждащата се верига за доставки за хранителния микс за хранене на клетките и за солидните биореактори, нужни за производството на огромни количества култивирано месо, споделиха ръководители.

Лабораторно отглежданото месо се доближава към американските чинии© Reuters
Засега производството е лимитирано. Съоръжението на " ЪПСАЙД " има потенциал да създава над 180 000 кг култивирано месо годишно - дребна част от общо близо 50 милиарда кг стандартно месо и домашни птици, създадени в Съединените щати през 2021 година, съгласно Северноамериканския институт за месото, лобистка група на месната промишленост.
Ако фирмите не съумеят да получат средствата, нужни за увеличение на производството, техният артикул може в никакъв случай да не доближи цена, при която да се конкурира с стандартното месо, разяснява съоснователят на " ГУД мийт " Джош Тетрик.
Мащаб
Секторът на култивираното месо до момента е събрал близо 2 милиарда $ вложения в международен мащаб, съгласно данни, събрани от " Гуд фууд инститют " (Good Food Institute - GFI), изследователска група, фокусирана върху други възможности на стандартното месо.
Но ще са нужни стотици милиони долари за " ГУД мийт " да вземем за пример за създаване на биореактори с размерите, нужни за производството на месо в огромен мащаб, сподели Тетрик.
Инвестициите в промишлеността до момента са ръководени от компании за рисков капитал и огромни хранителни компании. Голяма част от тези пари са ориентирани към Съединените щати, цел " номер 1 " за производителите на култивирано месо заради размера и благосъстоянието на пазара, сподели Джордан Бар Ам, сътрудник в " Маккинзи " (McKinsey & Company), който се концентрира върху различни протеини.

Лабораторно отглежданото месо се доближава към американските чинии© Reuters
Някои компании усилват производството в Съединени американски щати даже преди продуктите им да бъдат утвърдени от регулаторите.
" Беливър мийтс " възнамерява да построи оборудване в Северна Каролина, което ще бъде пуснато в употреба при започване на 2024 година То ще може да създава близо 10 млн. кг месо годишно, сподели основният изпълнителен шеф Никол Джонсън-Хофман. И " ГУД мийт " има проекти да усили производството си в Калифорния и Сингапур до над 13.6 млн. кг годишно.
Европейският съюз дружно с Израел и други страни също работят върху регулаторни рамки за култивирано месо, само че към момента не са одобрили артикул за консумация от индивида.
Нагласите на потребителите
Компаниите за култивирано месо възнамеряват да показват информация на потребителите, че техният артикул е по-екологичен и по-етичен от стандартното развъждане на добитък за месо, като в същото време се пробват да преодолеят отвращението към техния артикул измежду някои купувачи.
От една страна, техният артикул не включва кръвопролитие на животни, което фирмите се надяват да го направи прелъстителен за хората, избягващи месото по морални аргументи. Животните остават невредими в процеса на събиране на кафези.

Лабораторно отглежданото месо се доближава към американските чинии© Reuters
Друга привлекателна линия е, че развъждането на месо в железен съд вместо в поле може да понижи въздействието на отглеждането на животни върху околната среда, което е отговорно за 14.5 % от международните излъчвания на парникови газове посредством произвеждане на фуражи, обезлесяване, ръководство на оборски тор и чревна ферментация, съгласно Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО).
Компаниите за месо на растителна основа също се обърнаха към потребителите с морални и екологични причини, макар че секторът е превзел единствено 1.4 % от пазара на месо съгласно отчет на GFI.
Но фирмите за култивирано месо имат преимуществото да могат да настояват, че техният артикул е същинско месо, съобщи Тетрик. " Вероятно най-важното нещо, което научихме, е, че хората в действителност обичат месо. Те евентуално няма да ядат доста по-малко от него ", добави той.
И въпреки всичко, доста хора са отвратени от култивираното месо, разяснява Джанет Томияма, здравен психолог в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, която учи диетите на хората.
В изследване от 2022 година, оповестено в Journal of Environmental Psychology, тя открива, че 35 % от месоядците и 55 % от вегетарианците биха били прекомерно отвратени да опитат култивирано месо.
Някои хора може да възприемат това месо като " неестествено " и да имат отрицателно отношение към него, преди даже да го опитат, изясни тя.
За да привлекат колебаещите се купувачи, фирмите би трябвало да са допустимо най-ясни за това по какъв начин се създава техният артикул и дали е безвреден за консумация, уточни Тетрик, чиято компания е продавала продукта си в заведения за хранене в Сингапур. " Трябва да сте транспарантни за това, само че по метод, който към момента е вкусен ", сподели той.
" ЪПСАЙД " и " ГУД мийт " възнамеряват да " разпалят " усета на американците, като пуснат продуктите си в заведения за хранене от висок клас, откакто те бъдат утвърдени, като считат, че потребителите там ще толерират по-високата цена и ще имат положително първо усещане от тяхното месо.
 
Източник: dnevnik.bg
 
 
 
 
23 Яну 202316323 Яну 202316022 Яну 2023297320 Яну 202352817 Яну 202387114 Яну 20232172Коментариrusnak24 Яну 2023 11:24ч.
Браво! Говори се, че и екскрементите щели да ги докарат за ястие.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати rover24 Яну 2023 12:38ч.
и те. несъмнено ще сменят концепцията и бабите няма да бъдат компостирани, с опрощение. загуба на подготвена продукция си е. напряко в казана на " безкланица 5 ".
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати За сметка на това вече24 Яну 2023 11:42ч.
скакалците ( " домакински щурец " ) от ДНЕС към този момент напълно публично е " новаторска храна ", позволена в Европейски Съюз. Ето документа, подписан от Урсула: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX%3A32023R0005 Кратък е, чете се бързо и го има и на български език. нЕкои извадки от него: (домашният щурец) " съдържа редица постенциално алергизиращи белтъци ".... " може да докара до сенсибилизация /бел. ком. - отключване на алергия/ към белтъците на Acheta Domesticus " и се предлагат спомагателни проучвания по отношение на алергенността. Но, тъй като доказателствата за алергии и първична сенсибилизация не били безапелационни, комисията смята, че не следва да се включват характерни условия по отношение на етикетирането (т.9). Още: за научните проучвания и данни, резултатите от разбори и проучвания са ТАЙНА до 2028г. (т.13) Смлян прахуляк от Acheta domesticus ще може да се употребява в: многозърнест самун и хлебчета, крекери, гризини, зърнени блокчета, снаксове, бисквити, макаронени произведения, сосове, месни аналози и заготовки, концентрати за супи, шоколадови произведения и така нататък Хора, ЧЕТЕТЕ етикетите на това, което пазарувате! Относно новаторските храни, в европейския документ за тях (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32015R2283) също има забавни моменти, примерно: " За да се подсигурява високо равнище на отбрана на здравето на индивида и на ползите на потребителите, храните, формирани от особено основани наноматериали, следва също да се преглеждат като нови храни по смисъла на сегашния документ ".
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати смут!!24 Яну 2023 13:09ч.
Този ес от година на година се изродява от ден на ден. Е, щом България не се маха от този анатемосан съюз, май ще го вършим поединично.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати no name24 Яну 2023 11:47ч.
Приближава, освен това на личен ход:)
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Въпрос на почтеност и доброжелателност, която в капитализма на Запада не съществува даже теоретично24 Яну 2023 11:55ч.
На доктрина имунизациите са неща положително. Например имунизациите на Съюз на съветските социалистически републики и страните от социалистическия лагер, които бяха създавани като лекарства. А имаме имунизациите на Запада, които постоянно са били създавани като биологично оръжие. Накрая го обърнаха срещу личните си нации. Обикновен капитализъм. А в този момент ще ни сервират злото си под формата на изкуствени храни, в името на депопулацията.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Насекомите към този момент са позволени в храните на ЕС24 Яну 2023 12:01ч.
от през днешния ден!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати нормален24 Яну 2023 12:02ч.
Само че никой не споделя какви проучвания са направени с цел да потвърдят, че това месо не вреди на хората - освен незабавно, само че и след 20 - 50 - 100 години. А на ембриона, в случай че го чде бременна жена? Ами аз да ви кажа - НИКАКВИ. значимото е да запазим животните и паричките ба Бил Гейтс и нему сходните. А елементарните хора, както и до в този момент, по израза на Асен Кокора - ДГД!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Същата история като с РНК " имунизациите " 24 Яну 2023 12:17ч.
Изроди
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати А информация с какви тъкмо хранителни вещества24 Яну 2023 12:19ч.
се зареждат резервоарите има ли?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати СЕГА РАЗБИРАМЕ ЗАЩО БИЛ ГЕЙТС И ЗУКАБЪРГ КУПИХА МИЛИОНИ ХЕКТАРИ ЗЕМЯ, А КРАЛ ЧАРЛЗ ВЕЧЕ СИ ИМА ОГРОМНО СТОАПАНСТВО И ПРОИЗВЕЖДА И ПРОДАВА ИСТИНСКА ХРАНА24 Яну 2023 12:24ч.
...а в България започнаха да избиват всеобщо здрави животни!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Отвратен24 Яну 2023 12:30ч.
ИЗВРАТЕНЯЦИ! Бог да пази човечеството!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Целели били да се " понижи въздействието на животните нърху околната среда " 24 Яну 2023 12:42ч.
Единственото, което има смисъл, е да се понижи не, а да се нулира краварското влияние върху целия останал свят.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати https://btvnovinite.bg/svetut/es-razreshava-izpolzvaneto-na-nasekomi-v-hranite.html24 Яну 2023 12:43ч.
Ще хапваме хрупкави щурчета.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Няма,24 Яну 2023 12:51ч.
разрешението е за " отчасти обезмаслен прахуляк " от смлени домашни щурци. Т.е. ще си ги хапваш, без да схванеш.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати https://www.mediapool.bg/nasekomi-i-pasta-ot-chervei-vlizat-v-chiniite-na-evropeitsite-news316829.html24 Яну 2023 12:45ч.
И червеите са огромна вкуснотия!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати https://m.facebook.com/watch/?v=828685284357753&paipv=0&eav=AfaPL9aYdonemgRStrFHvxmwNTlesjLXDkgsEjl6LauwGTvboUESUBociFrQw8xbUNo&_rdr24 Яну 2023 12:47ч.
Ама те и добре наподобяват, симпатични дребни червейчета.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ами то няма потребност Русия да ни напада24 Яну 2023 12:52ч.
Ние така и така ще си умрем по-бързо ядейки хлебарки и червеи. Путин да си прибере Цирконите, към този момент няма потребност от тях.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Василева24 Яну 2023 12:57ч.
Източник " дневник.бг ".....още едно удостоверение кой стои финансово зад помийния парцал Дневник.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Василева24 Яну 2023 13:08ч.
Прехвърлих диагонално фотосите (невъзможно ми е да чета каквото и да е от Дневник). Картинките забележете, имат транспарантната цел да внушат доверие и приемане. Виждат се въодушевени хора (от мулти култи генезис, схваща се), хапки от това 'месо' по нищо не различаващо се от натуралното......Как мислите ще има ли наивници и празноглавци да одобряват с същински телешки екстаз новата 'храна'? (може би Грета-подобните, зелените......)
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Това не е живот24 Яну 2023 12:59ч.
Путин да пуска бомбите и да свършва към този момент тая тъга.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Лицемер24 Яну 2023 13:14ч.
" Крилце иликълка " - оракулски филм от 1976г.. " Трикател " в деяние.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Именно24 Яну 2023 13:27ч.
Животът имитира изкуството.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Интересно24 Яну 2023 13:30ч.
Чаветата ви които живеят на Запад какво ядат.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ти за какво реши, че децата ни живеят на запад?24 Яну 2023 16:23ч.
Ти си камсомолски секретар по душа и сърце, а когато Русия унищожи системата на западните ти господари, ще станеш русофил и ще работиш в някоя администрация на шестата българска страна. Българянин-нагаждач си ти и твоите копелета в действителност са гъзомийници някъде на запад, лакеи по душа като родителите и дядовците си.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Това там на снимката24 Яну 2023 15:16ч.
наподобява тъкмо както се получава при мен когато съм ял недоузрели плодове от градината. Хем нещо като месо, хем и „ кисѐл “ за десерт…
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ваксини в храната24 Яну 2023 16:00ч.
Ще има.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Не ще има,24 Яну 2023 16:11ч.
има ваксини в храната е по-коректния изказ
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати давоския план24 Яну 2023 16:01ч.
за депопулаця в ход.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Животът какъвто го знаехме просто завърши.24 Яну 2023 17:40ч.
След като изчетох всички мнения, ми се коства, че единствен излаз е да си намерим по една селска къща с двор (свързана с Интернет) и да си гледаме единствено плодове, зеленчуци и домашни животни (ако не можем да се откажем напълно от месото)... Проклети да са всички WEF-аджии и техните лакеи - по света у нас!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати изкуств.месо е туморна тъкан25 Яну 2023 0:36ч.
Натресоха ни палмовата лой, с цел да ни облекат в 10-килограмови " ризници " от неразтворима мехлем. С материя от инсекти ще образуваме рогови люспи по кожата и втора ципа на очите ;)
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ellie25 Яну 2023 4:27ч.
Само да прибавя, акциите на две компании в Съединени американски щати, занимаващи се със синтетична биология скачат с 800%, практиката е въведена още 2009 година и 2012 година Коментарът е непотребен, спомних си инцидентно за " огромната депресията " 1929 година и " Наполеонови войни ". Вероятно зад въпросният бизнес стоят съществени държавни и частни структури. Каква е крайната цел е повече от ясно.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Необичаен25 Яну 2023 6:49ч.
Днес месо, на следващия ден индивиди от " центрофуга ". Всичко в името на напредъка. Вървим с цялостна мощ към Края на дните.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023234811 Яну 2023158623 Яну 2023162028 Дек 20221091
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР